Jednota a mnohost v současné kultuře

Datum:
23.11.2018 - 23.11.2018
14:00
Místo konání:
zasedací místnosti Filosofického ústavu, Jilská 1, 1. patro.

{tab Pozvánka}

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Oddělení současné kontinentální filosofie a Oddělení pro studium moderní české filosofie FLÚ AV ČR Vás zve na pracovní seminář Jednota a mnohost v současné kultuře, který se koná v pátek 23. 11. 2018 od 14.00 v zasedací místnosti Filosofického ústavu, Jilská 1, 1. patro.

Michael Hauser, Joe Grim Feinberg a Jakub Ort představí kulturní teorie po konci postmodernismu (metamodernismus), svou koncepci interregna jako vyjádření současné kulturní a politické situace, v níž probíhá proces mnohosti (multiplikace a fragmentace) a zároveň proces sjednocování. Na tomto základě budou prezentovat myšlení, v němž se internalizuje souběh mnohosti a jednoty jako kulturní vzorec interregna: teorii "lidu" (Rancière, Laclau), události (Badiou) a "radikální ortodoxie" (Milbank).

Tento pracovní seminář má otevřít diskusi o pojmech a interpretacích, které vystihují současnou kulturní a obecně politickou situaci v Lyotardově významu slova "situace" a které souvisejí s koncepcemi, jež dosud vznikly během řešení grantového projektu GAČR "Jednota a mnohost v současném myšlení". Účast přislíbil prof. Václav Bělohradský a další teoretici současné kultury a politiky. Podklady k semináři pošle na vyžádání Michael Hauser Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

{/tabs}